Emlak Haberleri

Gayrimenkul Piyasasında Neler Oluyor Bizden Öğrenenin

Genel Sağlık Sigortası’na dair sorular ve cevaplar

1 Ocak 2012 yılında Genel Sağlık Sigortası çıktı, insanların tek sorduğu soru “Genel Sağlık Sigortası’na ben de giriyor muyum”  oldu. Bu sorunun hemen ardından “Çalışsam da Gelir Testi yaptırmak zorunda mıyım” çıkageldi. Bu iki soru üzerine yüzlerce soru soruldu, binlerce cevap geldi. Bazı soruların doğru iken cevapları yanlış çıktı. Bazı sorular yanlış iken cevapları doğruydu.

Genel Sağlık Sigortası üzerine sorular ve cevapları:

1) Genel Sağlık Sigortası’na kimler giriyor?

– Genel Sağlık Sigortası’na Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlar ve Türkiye’de yaşayan yabancılar giriyor.

2) Genel Sağlık Sigortası’na kimler girmiyor

– Genel Sağlık Sigortası’na girmeyen 3 kesim vardır: Milletvekilleri girmiyor. Başka bir ülkede sigortası olan yabancılar girmiyor. Asker olan erler girmiyor.

3) Gelir Testi’ne kimler başvurabilir?

– Eğer çalışmıyorsanız, bir kurum, bir şirket üzerinde sigortanız yoksa, 18 yaşından büyükseniz Gelir Testi’ne başvurma zorunluluğunuz vardır. Kısacası sigortalı değilseniz, Gelir Testi’ni yaptırmak mecburiyetindesiniz.

4) 18 yaşını geçen kız veya erkeğin Gelir Testi üzerindeki durumu nedir?

– 18 yaşını dolduran kız veya erkek Gelir Testi üzerinden işlemlerini yaptırmak zorundadır.

5) Gelir Testi’ne başvurmayan kişiler üzerinden ne tür işlemler yapılır?

– Gelir Testi’ne başvurmayan kişiler üzerinden şu işlemler yapılır: SGK Gelir Testi’ni başvurmayanları hemen görüyor ve aylık 106 lira Genel Sağlık Sigortası pirimi sizin adınıza ödüyor. Ve o kişi SGK’nın ödediği parayı tekrardan SGK’ya ödemek zorunluluğu vardır. Ta ki Gelir Testi’ni yaptırana kadar.

6) Gelir Testi’nde 300 liradan fazla olanların durumu ne olacaktır?

– Yapılan teste göre değişiklik yaşanabilir. Örneğin; Türkiye’de aile içinde  kişi başı gelir 300 ile 886 lira arasında mevcutsa, aileden bir kişi ayda 35 lira prim ödeyecek. Diğer aile bireyleri bu kişi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak GSS’li sayılacaklar. Dolayısıyla ailede herkes GSS kapsamına alınmış olacak. Geliri, 887 lira ila 1773 lira arasında olanlar 107 lira ödeyecek; geliri, 1773 liranın üzerinde olanlar ise 213 lira pirim ödeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir